top of page

Welke ‘rol’ speel jij tijdens het kerstdiner?

Je geniet van het kerstdiner met je gezin, familie en/of mensen die heel belangrijk voor je zijn. Je broer vraagt hoe het nu gaat met je ‘bedrijfje’ en jij schiet onbewust in de verdediging. Of je moeder vraagt je vooral niet uit te sloven met het dessert en jij kiest het mooiste en meest ingewikkelde recept.


Zonder dat je het doorhebt verval je in 'oude' patronen of een bepaalde 'rol' die jij vroeger altijd had binnen het gezin. De streber, de discussie zoeker, de perfectionist, de clown, de nar...

Hoe komt dit toch?

Als mens wil je graag onderdeel uitmaken van het systeem waar je onderdeel van bent. Dit kan zijn je gezin, maar later ook je school, je werk, je vriendengroep en zo verder. Als kind heb je geleerd om jezelf onbewust aan te passen en je op zo'n manier te gedragen dat je geaccepteerd werd door het systeem.

Je vormt hiermee je sociale identiteit die ervoor zorgt dat je niet wordt afgewezen of alleen komt te staan. Het heeft dus een belangrijke functie gehad. Hecht jij zelf niet zoveel waarde aan chique gerechten of fancy desserts, maar je familie wel? Dan kun je geneigd zijn je aan te passen of in de overdrive te gaan door een prachtig dessert te gaan bereiden. Zo’n patr


oon kan zich ook binnen andere systemen herhalen, bijvoorbeeld op je werk of in je vriendengroep altijd het meest hoog haalbare nastreven.


In de dynamiek van een gezin of familie neemt iedereen automatisch weer die identiteit of rol aan. Je wordt er bijna onbewust ingezogen. Wees dus niet te streng voor jezelf. Let maar eens op het gedrag van je ouders, broer(s) of zus(sen). Welke rol neemt iedereen aan?


Wat kun je doen?

1. Probeer nieuwsgierig en met compassie je eigen patronen te observeren. Waarom reageer je op een bepaalde manier?

2. Wat was de trigger daarvoor en wat raakt dit bij jou?

3. Wat was je autom


atische onbewuste reactiepatroon en hoe zou je hier idealiter op willen reageren? Meer vanuit je ware zelf en op een zuivere manier.


Ben je benieuwd naar jouw eigen patronen en hoe deze onbewust invloed kunnen hebben op andere systemen waar jij onderdeel van uitmaakt, zoals je team of organisatie? Ik help je graag deze inzichtelijk te maken. Klik hier voor de mogelijkheden. Of neem contact met mij op.


Comments


bottom of page